VERZORGINGSTIPS

 

Op boeketten die u online bestelt bij BUXUS bloemenatelier krijgt u 6 dagen vaasgarantie. Dat betekent dat bloemen die zijn besteld via onze online bloemenwinkel van goede kwaliteit zijn, zodat u ten minste 6 dagen plezier heeft van uw boeket. Niet alleen de kwaliteit van de snijbloemen bepaalt hoe lang u plezier heeft van uw boeket. Neem onderstaande verzorgingstips in acht om lang van uw bloemen te kunnen genieten:

 

Boeket beschermd transporteren en zo snel mogelijk op vaas zetten
De boeketten worden zorgvuldig verpakt. Dit doen wij om te voorkomen dat de bloemen tijdens het transport te lijden hebben van beschadiging, kou of warmte. Zet uw boeket na ontvangst zo snel mogelijk in het water. Houd bij het op water zetten rekening met hier genoemde verzorgingstips.

 

Bloemen schuin afsnijden en blad verwijderen
Snij altijd een stukje van de bloemstelen af, zodat bacteriën en schimmels, vuil en luchtbellen verdwijnen. Snij bloemen schuin af (zo’n 45 graden). Gebruik bij voorkeur een schoon, scherp mesje. Een snoeischaar knijpt de ‘haarvaten’ van de bloemen namelijk af. Gebruikt u toch een snoeischaar, zorg dan dat die scherp is.
Het is belangrijk om blad onderaan bloemstelen te verwijderen. Blad rot in water en bloemen houden niet van vervuild water. Het is niet nodig om rozen van hun doornen te ontdoen. Dit geeft de bloemen ‘wonden’ waarin bacteriën kunnen gaan zitten.
Verwijder tussentijds de uitgebloeide bloemen. Daardoor geniet u langer van de nog mooie bloemen.

 

Schone, passende vaas voor uw boeket
Bloemen houden van ‘schoon’ en voldoende ruimte. Gebruik dus een passende, schone vaas (uit de afwasmachine of afgewassen met chloor). Glazen vazen zijn het meest eenvoudig schoon te houden en u kunt goed zien of uw boeket voldoende water heeft. Geglazuurde vazen van keramiek zijn geschikt mits de glazuurlaag onbeschadigd is. Gebruik liever geen kristal of metaal; hierin raakt het water (sneller) vervuild. Tip: berg vazen na gebruik omgekeerd op, zodat ze schoon blijven.

 

Voeding voor een goede bloemontwikkeling
Geef bloemen de snijbloemen voeding die uw bij het boeket meegeleverd wordt. Dit zorgt ervoor dat snijbloemen zich ontwikkelen alsof ze nog aan de plant zitten. Houd altijd de dosering aan op de verpakking; teveel voeding ‘verbrandt’ de bloemstelen!
Voor sommige bloemen, bijvoorbeeld rozen, bolbloemen of sierheesters, kan speciale voeding worden meegeleverd.

 

Geef bloemen kraanwater
Zorg dat uw boeket na ontvangst zo snel mogelijk water krijgt en daarna altijd voldoende water heeft. Gerbera, roos, gladiool, alstroemeria, tulp of eustoma: de watertemperatuur waarbij bloemsoorten het beste gedijen verschillen. In Nederland worden veel gemengde boeketten verkocht. Daarvoor geldt over het algemeen dat vers water, niet te koud en niet te warm, prima is.
Bloemen houden niet van vervuild water. Bij gebruik van bloemenvoeding is water verversen over het algemeen niet nodig. Sommige bloemsoorten vervuilen het water echter. Wordt het water dus onverhoopt erg vuil, maak dan de vaas schoon, ververs het water, snijd een stukje af van de bloem stelen en voeg nieuwe bloemen voeding toe.

 

Bloemen houden niet van tocht, warmte of fruit
Voorkom dat uw boeket snel veroudert: zet bloemen niet in de volle zon, bij de verwarming of openhaard of op de tocht. Die omstandigheden zorgen ervoor dat bloemen meer verdampen dan zij kunnen opnemen, waardoor ze slap gaan hangen. Het staat soms leuk, maar zet bloemen niet naast uw fruitschaal. Fruit produceert ethyleengas dat de veroudering van bloemen bevordert.